1/24/2014

Sos S.O.S. + omlet wytrawny

Będąc na diecie Dukana (a kto na niej nie był?), jedna jedyna idea przypadła mi do gustu, a mianowicie potęga sosów. Potrafią nadać niepowtarzalny smak potrawom, a nawet uczynić zjadliwymi te, za którymi nie przepadamy :) Sklepowe półki uginają się od gotowców - w proszkach, w płynach. Nie warto ich kupować, bo pomijając bezwartościowe składy, sami możemy przygotować o niebo lepsze w domu! ;)
Składnikiem obowiązkowym jest u mnie ocet jabłkowy,  w wielu przypadkach zastępuje mi sól i nadaje rewelacyjnego kwaskowego posmaku. Jeśli nie przepadasz na octem, zastąp go sokiem z cytryny ;)


1. Sos pomidorowy / home made ketchup



Smakuje lepiej niż ketchup, bez zagęszczaczy i konserwantów. Dodając do po podsmażonych i duszonych pomidorów można uzyskać sos do spaghetti.



Składniki: 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta chilli
  • płaska łyżeczka oregano
  • 1 rozkruszona tabletka stewii / odrobina miodu lub cukru
  • kilka łyżek wrzątku
  • szczypta soli
Do miseczki przełożyć koncentrat, dodać startą na tarce o małych oczkach szalotkę, ocet i pozostałe przyprawy Wymieszać, na końcu dodać kilka łyżek wrzątku, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zależnie od tego, do czego używam sosu dodaję mniej lub więcej wody. Kiedy dodawałam do omletu miał konsystencję ketchupu ;)


"Omlet" zrobiłam w podobny sposób co najbardziej puszysty placuch świata, z pominięciem pewnych składników i drobną zmianą proporcji. I tak: do dwóch jaj rozbełtanych z kefirem należy dodać szczyptę soli, łyżkę siemienia lnianego i wymieszać. Następnie na wierzch wysypać 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej i tyle samo otrębów (u mnie orkiszowe) oraz większą szczyptę sody. Wymieszać na powierzchni delikatnie składniki suche, a następnie połączyć z resztą masy. Wylać na rozgrzaną patelnię, przetartą ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Smażyć na wolnym(!) ogniu aż zetnie się góra, delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Usmażony pancake należy nakroić do 3/4 długości, posmarować wnętrze sosem, napchać kiełków (najlepsze brokułu), pomidora, pestek dyni czy na co tam macie ochotę ;) Banalne!



2. Kefirowy sos koperkowy

Mój ulubiony. Niezastąpiony do sałatek, genialnie smakuje z ogórkiem i pomidorem :) Zależnie od tego, do czego go dodaję, czasem przełamuję kwaskowy smak kefiru i octu stewią lub miodem, naprawdę polecam.

Składniki:
  • 1/2 szklanki kefiru
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka granulowanej / suszonej cebuli (nie smażonej!)
  • chilli / pieprz / ostra papryka
  • opcjonalnie 1-2 tabletki stewii / miodu / cukru 
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, można użyć świeżego lub mrożonego koperku. Nie gwarantuję tak oszałamiającego efektu z suszonym. Suszona cebula obowiązkowa!



3. Sos ziołowy na bazie oliwi z oliwek


Król sałatki greckiej. Idealnie wyważona proporcja oliwy i ziół, z którymi można tutaj poszaleć.

źródło
Składniki:
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki wody
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • ulubione suszone zioła: estragon, tymianek, bazylia, koperek
  • opcjonalnie kminek, osobiście uwielbiam, dodaję często, ale wiem, że nie każdy za nim przepada
  • chilli / pieprz
  • niekoniecznie - sól, dla mnie w pełni wystarczy dodatek octu
Wymieszać wszystkie składniki, próbować w międzyczasie czy 'to już ten smak' ;) Jeśli sos będzie zbyt gęsty przed dodatek suszonych ziół dodać więcej wody i oliwy. Jeśli w sałatce będą pomidory można je wkroić do sosu, wtedy to one go rozcieńczą ;)



Pysznie, zdrowo, kolorowo ;) 

10 comments:

RudzieNka Agata said...

aż mi ślinka pociekła :)))musze iśc na zakupy :P

iza-en said...

Własne sosy są najlepsze!
[Z tego miejsca pozdrawiam moją współlokatorkę, która robi najlepsze z najlepszych. Niestety, to samo można powiedzieć o jej babeczkach czekoladowych... ]

setterka said...

O taaak,te sosy są świetne:) Jeszcze dodałabym do tego czosnkowy i musztardowy:)

matka natka said...

Mmmmmmmniam !! :D

Marta Łukasik said...

Hahaha! To dramatyczna sytuacja :P

Marta Łukasik said...

Za czosnkowym nie przepadam, ale o przepis na musztardowy poproszę :)

Travelling Milady said...

Rewelacja, zrobię może jeszcze dzisiaj:)

Katja said...

Haha, dokładnie - mnie po Dukanie też zostało przywiązanie do fit sosów. I mazeiny, która zamiast śmietany zagęści wszystko!

keep dreams close said...

Świetne te sosy. Faktycznie warto robić je po swojemu - są zdecydowanie zdrowsze i lepsze oczywiście ;)

Małgorzata Poznańska said...

Jakbyś tak jeszcze sos czosnkowy wrzuciła, byłaby pełnia szczęścia z mojej strony :D