12/20/2014

Śliwecznik /Jabłecznik na kruchym cieście z twarogu




Tak, to zdecydowany przełom. Jak już dobrze wszyscy wiedzą nie jestem fanką masła, ba, na sam widok uciekam w popłochu. Podobnie reaguję na śmietanę i inny tłusty nabiał. No nie podchodzi mi.
Za to jabłecznik kocham! Ulubione ciasto z dzieciństwa! Jakąż to traumę przeżyłam, gdy dotarło do mnie, że w jednej blaszce ciasta może być nawet pół kilograma (sic!) masła. Cóż było począć? Zakasałam rękawy i zaczęłam kombinować. Przy okazji dodając mąkę razową, a cukier biały zastępując trzcinowym! Efekt jest powalający! Nie zamierzam być skromna, bo ciasto smakuje absolutnie wszystkim. Nawet Babcia wzięła ode mnie przepis! Kruche ciasto na bazie chudego twarogu, ilość masła ograniczona do koniecznego minimum i odrobina słodyczy. W bonusie warstwa budyniu, która w zestawieniu z owocami na wierzchu tworzy rozpływającą się w ustach ferię smaków. Jak już wcześniej zdradzałam na facebooku, powstały dwie wersje tego ciasta - ze śliwkami i jabłkami. Jedna lepsza od drugiej ;)



Niech nie zraża Was długi opis przygotowania, praca jest etapowa, ale przebiega bardzo sprawnie i harmonijnie. Nikłe szanse na niepowodzenie ;)

Składniki:

200g chudego twarogu w kostce
100g masła (z lodówki!)
200g mąki razowej pszennej (drobny przemiał)
50g mąki pszennej
3 żółtka jaj(L)
szczypta soli i proszku do pieczenia
50g cukru pudru (może być trzcinowy choć przy tak małej ilości nie ma to znaczenia)

mąka do podsypania

litr mleka
120g proszku budyniowego bez cukru (waniliowy/śmietankowy)
cukier lub dowolny słodzik (u mnie stewia)

otręby (u mnie owsiane)

jabłka (4 duże) lub śliwki (ok 0,7 kg)
łyżka cukru dark muscovado lub miodu
cynamon (ze śliwkami można pominąć)

opcjonalnie cukier puder do posypania całego ciasta

Wykonanie:

Obie mąki i cukier puder wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Wysypać na blat/stolnicę i posiekać z masłem i twarogiem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać żółtka jaj, wyrobić dynamicznie. Można regulować konsystencję ciasta poprzez dodanie mąki lub kefiru/maślanki. Powinna wyjść struktura tradycyjnego ciasta kruchego. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka minut. W tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia (ok 20x30cm) i rozgrzać piekarnik do 175 stopnic C.

Ciasto podzielić w proporcji 2/5 i 3/5. Mniejszą część zawinąć i z powrotem schować do lodówki. Większą rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć dno oraz boki blachy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż ładnie się zrumieni. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Ciemniejsze grudki do dark muscovado, słabo się rozprowadził,
 dlatego zalecam użyć cukier puder.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wybrać gniazda nasienne, a następnie pokroić w dość cienkie plastry. Wrzucić do miski dodać cynamon i cukier muscovado (polecam go 'wkruszać' do jabłek rozcierając tym samym grudki) lub miód. Wymieszać.
W przypadku śliwek należy je umyć, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze części. Cynamon można pominąć i (jeśli śliwki są wystarczająco słodkie) również cukier.

Do miseczki odlać część mleka i rozprowadzić w niej proszek budyniowy, resztę mleka zagotować i dodać cukier lub inne słodzidło (nie polecam miodu, zmieni konsystencję budyniu). Dolać rozrobiony proszek i mieszać do momentu zgęstenienia, gorący budyń od razu wylać na upieczony spód, wyrównać (choć sam powinien się równo rozlać).


Na warstwę budyniu wysypać równomiernie otręby (ok 2-3 łyżki), które wchłoną sok puszczony przez owoce. Rozłożyć równomiernie jabłka/śliwki. Ponownie rozgrzać piekarnik, do 150 stopni (górna grzałka lub termoobieg). Rozwałkować drugą część ciasta i rozłożyć na wierzch szczelnie przykrywając owoce. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec ok 30 minut.

Wyjąć, wystudzić. Można posypać na wierzch cukier puder, dla mnie jest to zbędne, choć moja rodzina lubi, kiedy jest słodko słodko ;)





Pachnie wspaniale, wygląda smacznie, a smakuje wybornie. Uwielbiam!

1 comment:

Anna Bielaszewska said...

mniam, pysznie wygląda
jeszcze kruchego na twarogu nie robilam