3/17/2015

Szarlotkowa babeczka na śniadanie



Proste, łatwe w wykonaniu i szybkie śniadanie. Przygotowanie trwa 5 minut, a w czasie 15 minut pieczenia można wskoczyć pod prysznic. Zapach rozchodzący się po mieszkaniu o poranku jest bezcenny! Smacznie, zdrowo, energetycznie i sycąco - czyli dokładnie tak, jak powinno być podczas śniadania. Babeczka ma cudownie chrupiącą skórkę i delikatne, puszyste wnętrze. 
Jedyne, czego potrzebujesz to silikonowa foremka lub kokilka. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz już w kuchni ;)



Składniki (1 porcja):

2 średnie lub małe jaja
1 łyżka jogurtu naturalnego lub kefiru
płaska łyżka ciemnego cukru trzcinowego lub miodu (lub innego słodzidła)
pół jabłka starego na tarce z grubymi oczkami
dwie czubate łyżki mąki razowej (u mnie żytnia)
łyżeczka pestek słonecznika
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka płatków owsianych błyskawicznych
po szczypcie cynamonu i sody

Piekarnik rozgrzać do 170° stopni C.
W misce rozbełtać jaja z jogurtem/kefirem, dodać starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłko oraz cukier/miód, wymieszać. Na wierzch dodać kolejno mąkę, cynamon i sodę, płatki, siemię i słonecznik. Najpierw delikatnie wymieszać ze sobą składniki sypkie z wierzchu, a potem połączyć (niezbyt długo) z płynną masą. Przelać do foremki, piec ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepłe. Po ostudzeniu można śmiało przekroić babeczkę wpół i posmarować ją np. nutellą.

SMACZNEGO!





3 comments:

Slim Size Me said...

Wygląda naprawdę świetnie, aż ślinka cieknie

Grzegorz Ś. said...

Jadłbym!!! :)

FitHealthyLife said...

Wygląda przepysznie :)
Pozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com