8/25/2015

Tarta ze szpinakiem i zieloną soczewicą




Spód oprócz razowej mąki zawiera też twaróg, dzięki czemu w magiczny sposób ilość masła ogranicza się do koniecznego minimum. Masa to już same przyjemności! Doskonałe źródło białka w postaci soczewicy oraz bogaty w witaminy i mikroelementy szpinak, w nieodłącznym duecie z fetą. Żeby nie było tak goło i wesoło, jest też dodatek papryki, suszonych pomidorów i rozkosznych pomidorków koktajlowych.
Zapach roznoszący się w domu w trakcie przygotowań niemiłosiernie drażni zmysły, ślinianki zaczynają pracować, ale warto czekać! Jest smacznie, aromatycznie, sycąco i... szok i niedowierzanie: zdrowo! :)



Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki mąki razowej pszennej
3/4 mąki żytniej
1/2 kostki półtłustego twarogu (100g)
25g masła (1/8 dwustugramowej kostki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
dwa żółtka

Farsz:
1/3 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki oleju rzepakowego lub z zalewy suszonych pomidorów
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1/3 czerwonej papryki
5-6 suszonych pomidorów
250g rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta chilli
1/3 kostki sera feta
3 łyżki śmietanki 12%
2 jaja

Dodatkowo:
masło i mąka do wysypania blaszki
kilka pomidorków koktajlowych

Soczewicę namoczyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu, nie solić wody!

Do większej miski przesypać mąki, sól i proszek do pieczenia, starannie wymieszać, a następnie dodać zimne twaróg i masło (można je pokroić w kostki przed dodaniem). Wyrobić je dokładnie z mąką, by nie było większych grud masła czy twarogu. Następnie dodać dwa żółtka, dobrze oddzielone od białek. Wyrobić szybko, jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać łyżkę lodowatej wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, wsadzić do lodówki na 20-30 minut.

W tym czasie można przygotować warzywa do farszu - paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, cebulę w piórka, a suszone pomidory w kostkę.


Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. pół centymetra i wyłożyć nim blaszkę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką lub otrębami. Ciasto będzie się kruszyć i łamać, ale tak musi być, załatać pozostałym ciastem. Wstawić do lodówki na czas rozgrzania się piekarnika: 175 stopni, obie grzałki. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany wstawić blaszkę i podpiekać ok 15 minut.

W międzyczasie przygotować farsz.
Na patelni rozgrzać olej, ja użyłam tego z zalewy suszonych pomidorów, zeszklić czosnek i cebulę, a następnie dodać paprykę, później suszone pomidory. Przesmażyć kilka minut na małym ogniu, po czym dodać rozmrożony szpinak i soczewicę. Wymieszać, dodać sól, ocet i i chilli.  Gdy odparuje większość wody, dodać pokrojoną w niezbyt drobną kostkę fetę, zamieszać. Wyłączyć ogień, dodać śmietankę i dokładnie połączyć. Gdy lekko przestygnie wlać dwa rozbełtane jaja, wymieszać.

Przelać na podpieczony spód, włożyć kilka całych pomidorków koktajlowych, piec jeszcze przez około 30 minut.


Po upieczeniu odłożyć na kilka minut na kratkę od piekarnika, by masa odpoczęła. Tarta świetnie się kroi, smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

Smacznego!





2 comments:

Daria said...

pycha!

FitHealthyLife said...

Nieziemska ta tarta, a szpinak uwielbiam :)