6/05/2016

Czekoladowy mus z awokado i banana



Dobre. Bardzo, bardzo dobre. Mus jest delikatny, puszysty, zaskakująco lekki. Idealny jako chłodny deser, cudownie smakuje też jako topping kanapki z masłem orzechowym lub twarożkiem. Bardzo prosty w wykonaniu, bardzo polecam!


Składniki:
1 bardzo dojrzałe, miękkie awokado
1 mały, dojrzały banan
łyżka kakao, upłynnionego niewielką ilością wody
łyżeczka miodu



Awokado i banana obrać i wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Wierzch zawsze ciemnieje, przez co jeszcze bardziej przypomina czekoladę.

Bon appetit!





2 comments:

Dentech said...

W sumie zamiast kakao można dodać korab. Gdzieś wyczytałam, że jest bardzo zdrowy i łagodniejszy (np. nie zawiera kofeiny) dla organizmu :)

Marta Łukasik said...

Hey, ma też mniej tłuszczy, ale nie wiem, czy przy takiej ilości ma to duże znaczenie. Karob ma też mocny posmak melasy, który akurat tutaj popsułby moim zdaniem smak. W wypiekach piernikowych - bardzo polecam! :)