5/22/2016

Bomba białkowo-błonnikowa




Bez mąki, bez cukru. Konsystencja puszystego omleta, w sam raz do popołudniowej kawy, na lekkie śniadanie lub kiedy dopadnie Cię szalona chęć na zgrzeszenie tabliczką czekolady. W zasadzie - przekąska dozwolona o każdej porze :D
Brzmi ideale przed sezonem bikini, huh?


Składniki (na 1 porcję):

1 duże jajo
1 łyżka kefiru
1 łyżka błonnika (u mnie truskawkowy)
1 łyżeczka kakao
mała szczypta sody
słodzidło (np. łyżka ksylitolu, stewi, łyżeczka miodu)



Jajo rozbełtać z kefirem i słodzidłem, dodać wymieszane ze sobą błonnik, kakao i sodę.
Dobrze połączyć. Piec w piekarniku rozgrzanym (!) do 175 stopni ok. 10 minut.

Smakuje wybornie z odrobiną konfitury wiśniowej (100% owoców oczywiście!).

Bon appetit!




1 comment:

Ada J said...

Uwielbiam takie proste i szybkie wypieki. Wiśnie na pewno podkreśliły smak tego ciasto-omletu ;) Pozdrawiam!