3/12/2014

Ryż z jabłkiem i cynamonem, czyli... omlet!



Zapach, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jeżeli nie jedliście ryżu z jabłkiem i cynamonem - Wasze dzieciństwo było niekompletne. Dzisiaj zestaw powraca w nietypowej formie - omleta. Jest inny, ze względu na specyficzną mąkę z brązowego ryżu. Idealna opcja na śniadanie w domu lub posiłek na wynos. Przekrojony  i złożony można jeść jak kanapkę, posmarowaną... hmm może masłem orzechowym? Z podanych proporcji wychodzi znacznie grubszy omlet, zdjęcia są z 'pierwszego razu'. Od tego czasu przepis został ulepszony ;) Głodni? 



Składniki:
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kefiru
  • 3 łyżki mąki z brązowego ryżu
  • szczypta soli i sody
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie miód 
  • dowolne dodatki : u mnie łyżka siemienia lnianego
Dobra, jedna strona minimalnie się spiekła ;) 

Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i mocno odcisnąć z soku. Dodać do rozbełtanych z kefirem jaj, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć na małym ogniu, aż zetnie się góra (spokojnie, to może chwilę potrwać). Przewrócić (uwaga, omlet jest bardzo delikatny) i smażyć ok pół minuty.

JEŚĆ! :)


10 comments:

FitFoxes said...

W sumie jestem po śniadaniu, ale nie pogardziłabym takim placuchem. A tej mąki jeszcze nie próbowałam, drogo się ceni?

Milena said...

Głodna, głodna, głodna! Na pewno skorzystam!

setterka said...

Lubię te Twoje przepisy:) Mi omlety nadal niezbyt wychodzą ale może ten będzie ok:D

Agnieszka SportyGirl said...

i kolejny fajny przepis do wypróbowania ^^

Różowa Klara said...

Zgłodniałam!

Vajman Ivona said...

Wygląda super :) A gdzie można dostać taką mąkę?

Marta Łukasik said...

Trochę tak, ale nie ma dramatu. Piątka z groszami ;)

Marta Łukasik said...

Ja dorwałam w Piotrze i Pawle :)

Anonymous said...

A można zamiast tej mąki dodać mąkę razową? ;)

Marta Łukasik said...

Jasne! :)