4/03/2014

Jaglanka brzoskwiniowa



Jak wiadomo wszem i wobec, jaglana królową kasz jest. Częsty gość na moim obiadowym talerzu, choć od niedawna zauroczyła mnie w postaci śniadaniowej. Nie potrafię wyjaśnić tego fenomenu, ale najlepiej do kaszy jaglanej w wersji na słodko pasują mi brzoskwinie. Cudownie energizujące i kolorowe. Połączenie wprost idealne! Z braku laku użyte te puszkowe. Kupując, sprawdźcie skład - niech substancją słodzącą będzie cukier, a nie syrop glukozowo-fruktozowy ;) 



Składniki: (1 porcja)
  • mniej niż połowa szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • łyżka ziaren słonecznika
  • garstka migdałów
  • miód / stewia
  • ok 100g jogurtu naturalnego
  • 3 suszone morele
  • 4 połówki brzoskwiń (lub 2 całe, świeże brzoskwinie; muszą być jednak bardzo dojrzałe i słodkie)

W garnku zagotować pełną szklankę wody, gdy zacznie wrzeć wsypać przepłukaną na sitku kaszę. Gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok 7 minut. W międzyczasie połówki brzoskwiń przerzucić na durszlak i dokładnie opłukać gorącą wodą (pozbywamy się zbędnego cukru z zalewy). Brzoskwinie pokroić. Połowę dodać do jogurtu, wymieszać, odstawić.

Zdjąć pokrywkę z garnka z kaszą, (powinno zostać jeszcze trochę wody), dorzuć na wierzch odrobinę soli, słonecznik, migdały i pokrojone w kosteczkę suszone morele (nie mieszać!). Gotować do momentu wyparowania wody, przemieszać, zdjąć z ognia. Następnie dodać pozostałe brzoskwinie, a gdy trochę przestygnie łyżeczkę miodu. Przełożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć jogurt z brzoskwiniami i... zjeść! :D

Smacznego!





7 comments:

setterka said...

Pychota:) Bardzo podobną robiłam tylko z dżemem bez cukru zamiast brzoskwini:)

setterka said...

Powiedz mi jeszcze jakiego programu używasz do obróbki zdjęć?:)

Marta Łukasik said...

Najbardziej łopatologicznego jak się da ;) Picasa ;)

Zdrowi w Łodzi i nie tylko... said...

Wygląda apetajzing. Chwilowo jej u mnie brak, ale przypomnę sobie jak nie będę miała co zjeść na śniadanie. Jaglankę też wolę w wersji sweet. :)

Anonymous said...

czy kasza jaglana jest kaloryczna? :)

Marta Łukasik said...

Każdy produkt spożywczy ma swoją określoną wartość kaloryczną.
Wartości kaszy jaglanej na 100g przedstawiają się następująco:

Energia 346 kcal
Białko 10,5 g
Tłuszcz 2,9 g
Węglowodany 71,6 g
Błonnik 3,2 g

Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, witamin i minerałów. Polecam przeczytać artykuł:
http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,14971119,Kasza_jaglana___dlaczego_jest_uwazana_za_najzdrowsza.html

Oferial Oferial said...

Oo super przepis po świętach będzie jak znalazł.