Wygodne, proste a zarazem efektowne danie, idealne do zabrania na wynos, zamiast zwykłej kanapki.
Składniki:
ciasto:
1 jajo L
4 łyżki wody
1 łyżka otrębów
3 czubate łyżki mąki razowej z drobnego przemiału (u mnie żytnia)
1 łyżka oleju rzepakowego
opcjonalnie: szczypta granulowanego czosnku lub cebuli suszonej
farsz:
kilka kostek mrożonego szpinaku (5-6)
mały ząbek czosnku
łyżeczka octu jabłkowego
chilli
2 łyżki sera feta pokrojonego w kostkę
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
W misce roztrzepać jaja z wodą, dodać mąkę, otręby i ewentualne przyprawy. Na koniec wmieszać olej. Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego, w razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.
Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągnąć na kształt koła, na wielkość dużego talerza. Mniej więcej ;)
Piec krótko 5-6 minut. Ciasto nie może się zrumienić!
Piec krótko 5-6 minut. Ciasto nie może się zrumienić!
Wyjąć, chwileczkę przestudzić, oddzielić od papieru, kiedy będzie jeszcze lekko ciepłe.
Rozmrożony szpinak (lub ok. 2 garście świeżego, drobno posiekanego) wrzucić na patelnię, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i rozmiażdżony), ocet i chilli. Odparować wodę, a następnie ciepłą masę rozprowadzić na cieście, pozostawiając dwa szersze 'marginesy'.
Na wierzch wysypać fetę. Podwinąć jeden koniec i zrolować. Zjeść lub spakować na wynos.
Ta dam! Ależ filozofia ;)
Cały proces przygotowania zajmuje maksymalnie 20 minut, wraz ze zmywaniem naczyń.
Polecam też wersję z sosem pomidorowym, jarmużem gotowanym na parze, suszonymi pomidorami i fetą. Magnifique! :)
5 comments:
Uwielbiam szpinak! W takim zestawie musi smakować cudnie!
Wygląda smakowicie, ciekawa jestem jak smakuje w rzeczywistości :)
pycha, uwielbiam takie smaki :)
Uwielbiam zarówno szpink jak i tortille :) Kupiłaś mnie :)
Pozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Cudowne te Twoje przepisy! Jesteś geniuszem ;)
Post a Comment