Jakiś czas temu za pośrednictwem fanpage KGB i prywatnego konta rozpowszechniłam ankietę na temat zdrowego odżywiania. W zasadzie było to moje zadanie z zaliczeniowe z informatyki, ale postanowiłam, że skoro już robię ankietę, to zrobię na temat, który mnie interesuje ;)
Ankieta składała się z pytań zamkniętych, otwartych oraz wielokrotnego wyboru, a jej formularz został sporządzony za pomocą Google.docs.
Zdecydowana większość respondentów uważa swój tryb życia za zdrowy (22,2%) lub raczej zdrowy (56,9%), co znajduje swoje potwierdzenie w fakcie, że niemal 85% ankietowanych spożywa śniadanie codziennie, w godzinach porannych (między 6:00 a 10:00), a ponad 92% zjada od trzech do pięciu posiłków dziennie. Jeden posiłek dziennie zjada średnio jedna osoba na sto.
Najbardziej wyrównane odpowiedzi padły przy pytaniu o podjadanie. Większość ankietowanych stara się nie podjadać, 31% przyznaje się do podjadania, z drugiej strony 19 stanowczo zaprzecza.
Dla ponad 86% ankietowanych podstawą diety są warzywa i owoce, dalej produkty razowe i pełnoziarniste, następnie mięso, nabiał, białe pieczywo i makarony. Dość wysoko uplasowały się również słodycze, które wybrało 34 ankietowanych (na 145). Alkohol i energetyki stanowią podstawę diety dla 5,6% respondentów.
Blisko 46% ankietowanych zabiera ze sobą przygotowane w domu posiłki, ponad 26% je na mieście, a 19,4% poza domem jada jedynie przekąski. W lokalach typu fast-food stołuje się jedynie 2,8%. Ponad połowa respondentów jada poza domem kilka razy w miesiącu, prawie 19% wcale, a kilka razy w tygodniu 15%. Sześć na sto osób jada na mieście codziennie.
Trzema najważniejszymi kryteriami branymi pod uwagę podczas kupowania produktów spożywczych są: jakość (bardzo ważna lub ważna dla 95,8%), cena (ważna lub bardzo ważna dla blisko 91%)i skład (bardzo ważne lub ważne dla 86,1%). Najmniej istotnymi kryteriami są opakowanie (niezbyt ważne lub w ogóle nie ważne dla 95,7%) oraz producent (niezbyt ważne lub w ogóle nie ważne dla (64,6%).
Wśród ulubionych potraw najczęściej wymieniane były dania kuchni włoskiej (pizza, spaghetti), zaraz po nich owsianka, tradycyjne zupy polskie i potrawy z kurczaka.
Niemal wszyscy respondenci zgodzili ze zdaniem "Jedzenie może być zarówno lekarstwem, jak i trucizną". Niewielki procent nie miał zdania lub nie zrozumiał polecenia.
Wyniki ankiety napawają optymizmem: zdecydowana większość ocenia swój tryb życia jako zdrowy, zjada śniadania, a ilość posiłków w ciągu dnia mieści się w zalecanych przez dietetyków przedziałach. Najbardziej pozytywną wiadomością jest fakt, iż dla ogromnej większości respondentów podstawą diety są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Respondenci kupują świadomie, zwracają uwagę na skład i jakość produktów oraz ich cenę.
Kanały rozpowszechnienia ankiety mogły nieco wypaczyć obiektywność wyników - jedynie 2,8% ankietowanych przyznało się do jedzenia w lokalach typu fast-food, a z jakiegoś powodu jest tych lokali tak dużo i całkiem nieźle prosperują. ;]
WYBRANE WYKRESY:
Cztery główne składniki diety to warzywa i owoce, produkty razowe i pełnoziarniste, mięso oraz nabiał.
Największa równomierność rozłożenia głosów.
Trzy najważniejsze kryteria dla ankietowanych.
Bardzo dziękuję za wzięcie udziału w ankiecie.
Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/13R3nWGQT_WAbtw2YswzMktvRazzOB_SLXB15z2qvbWI/viewform
Grafika w nagłówku - własność Google
3 comments:
całkiem obiecujące te wyniki :)
Fajna ankieta.
Ciekawe jak to by wyglądało w 2018?
Post a Comment