7/30/2015

Trufelki z płatkami owsianymi



W pierwotnym przepisie, który zauroczył mnie kiedyś na świetnym blogu Moje Wypieki, całą masę tworzyły owsiane ciasteczka Digestive. Jednak z biegiem czasu ich skład spadł na łeb na szyję, syropy g-f, jakość bardzo nijaka. Ale! Dla Kefira to żaden problem! Dorwałam pełnoziarniste herbatniki, a owsiany smak zapewniły - niespodzianka: płatki owsiane. Nie mogę powiedzieć, że to przekąska wybitnie zdrowa, jednak w porównaniu do cukierków wygrywają wszystko! Smakiem, konsystencją i wyglądem. Fakt, pracy jest trochę więcej, jednak satysfakcja gwarantowana! 



Składniki (na 50-60 trufelek, jeśli nie planujecie ich rozdawać polecam zrobić z połowy porcji):

440g maślanych herbatników pełnoziarnistych typu petit buerre (2 duże opakowania, mogą być zwykłe)
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
3-4 czubate łyżki kakao
pół łyżeczki soli
opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru, dla zwolenników większej słodyczy

500g mleka zagęszczonego niesłodzonego

wiórki kokosowe do obtoczenia (ok. 100g)


Herbatki rozgnieść na pył, polecam przejechać je wałkiem ;) i przesypać do dużej miski. Płatki owsiane zmiksować na mąkę, (choć nic się nie stanie, jeśli zostanie trochę większych kawałków) przesypać do herbatników. Następnie dodać sól i kakao, i dobrze wymieszać, kakao musi być równomiernie rozprowadzone. Wlać całe opakowanie mleka, szybko połączyć w jednolitą masę (gęsta!). Wstawić do lodówki na ok. dwie godziny.

Formować małe kuleczki, można włożyć coś do środka (u mnie połówki wiśni) i obtaczać w kokosie. Te, których nie zjemy od razu trzymać w lodówce lub chłodniejszym pomieszczeniu.


Smacznego! :D


3 comments:

FitHealthyLife said...

Nigdy nie jadłam trufli :)

Unknown said...

Wyglądają pysznie, na pewno przetestuję ;)

Anonymous said...

Są piękne i z pewnością pyszne - przygotuję jako niespodziankę urodzinową dla babci :)