4/30/2016

Duszony jarmuż z papryką i komosą ryżową



Wyraziste, a zarazem lekkie, wiosenne danie. Uwielbiam jarmuż nie tylko ze względu na jego walory zdrowotne, ale także szeroką gamę jego zastosowań w kuchni - od smoothie, przez sałatki, na ciepło w daniach jednogarnkowych, po chrupiące chipsy. Dzisiaj ta piękna zielenina w towarzystwie papryki i Złota Inków.
UWAGA! Mięsożerca potwierdził, że jest smaczne, mimo że nie zawiera mięsa. ;)


Składniki (na 2 porcje):

dwie duże garści posiekanego z grubsza jarmużu
jedna mała czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
olej rzepakowy (luz z zalewy z pomidorów)
2 łyżki pestek dyni
łyżka octu jabłkowego
chilli w proszku
czarnuszka

50g komosy ryżowej (quinoa)


Komosę ugotować zgodnie z przepisem z opakowania.

W międzyczasie na oleju zeszklić posiekany/zmiażdżony czosnek, dorzucić pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i paprykę. Przesmażyć chwilę mieszając. Następnie dorzucić jarmuż, dolać pół szklanki wody, przykryć i dusić ok 20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę, dobrze wymieszać, dodać pestki dyni, ocet, chilli i czarnuszkę. Gdy odparuje większość wody dodać ugotowaną komosę i wymieszać.

Gotowe!

Najlepiej smakuje na ciepło ;)

Bon Appetit!






1 comment:

Agnieszka said...

Ale pychota!