Pyszne, małe, puchate cudeńka. Takie zdrowsze pancake'i. Idealne zarówno jako śniadanie w domu jak i przekąska, którą możemy zabrać 'na wynos'. Pierwszy raz robiłam je 'na oko', ale po pozytywnym przyjęciu przez kosztujących placuszki znajomych, postanowiłam zrobić je ponownie i tym razem spisać proporcje :) Do dzieła!
Składniki:
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 3 czubate łyżki otrębów (u mnie żytnie)
- szczypta soli (u mnie morska)
- szczypta cynamonu
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 łyżki słonecznika
- opcjonalnie łyżka siemienia lnianego
- 2 jaja
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam Zott lub biedronkowy)
- łyżka miodu
Oliwa do smażenia.
Do miseczki wsypujemy mąkę, otręby, sól, cynamon i sodę. Mieszamy trzepaczką, dodajemy słonecznik i opcjonalnie siemię.
Rooosną! :) |
Z podanej ilości składników wychodzi 12 małych placuszków:
W domu zjadłam je z jogurtem i samodzielnie zrobionym dżemo-musem śliwkowym (napiszę o nim niebawem).
Polecam! :)
2 comments:
Pycha pycha, rób je częściej :*
sMAKA mi narobiłas :)))) mnaim :*
Post a Comment