Walki z avocado ciąg dalszy. Nie przepadam za owocem samym w sobie, jest dla mnie obrzydliwie tłusty i mdły. Choć potwornie zdrowy. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, skórę, procesy trawienia i starzenia się. Więcej przeczytacie TUTAJ.
Panaceum na niechęć do jedzenia awokado okazały się pasty (szerzej znane jako dipy). Idealne do smarowania pieczywa, dodatek do warzyw, kasz, a może i mięsa. Nie wiem, nie jadam ;)
Skorzystałam z rad, jakie dostałam a propos ostatniego dipu i dodałam mały ząbek czosnku. To był strzał w dziesiątkę! ;)
Panaceum na niechęć do jedzenia awokado okazały się pasty (szerzej znane jako dipy). Idealne do smarowania pieczywa, dodatek do warzyw, kasz, a może i mięsa. Nie wiem, nie jadam ;)
Skorzystałam z rad, jakie dostałam a propos ostatniego dipu i dodałam mały ząbek czosnku. To był strzał w dziesiątkę! ;)
Składniki:
Awokado, czosnek i zieleninę siekamy, przerzucamy do garnuszka dodajemy resztę składników i blendujemy. Gęstość musu można regulować ilością dodawanego kefiru.
I jemy! Idealny do bułki z tomatosem :D
- awokado, dojrzałe
- ząbek czosnku
- 2 łyżki koperku (świeży lub mrożony)
- łyżka szczypiorku
- łyżeczka octu jabłkowego (lub innego)
- 2-3 łyżki kefiru
- sól
- chilli / pieprz
Awokado, czosnek i zieleninę siekamy, przerzucamy do garnuszka dodajemy resztę składników i blendujemy. Gęstość musu można regulować ilością dodawanego kefiru.
I jemy! Idealny do bułki z tomatosem :D
7 comments:
Muszę wreszcie zrobić tę pastę. Zawsze odstrasza mnie cena awokado, ale w Biedro niby są tańsze to na Święta sobie taki prezent zrobię xp
Poluj na promki! Dla mnie to idealna alternatywa na smarowidło, bo masła nie znoszę. Na kanapce z pomidorem smakuje bosko! :)
Świetna! Uwielbiam awokado :)
Nigdy nie jadłam awokado, a co dopiero takie smarowidło. :D
Ja nie lubie awokado i szukam inspiracji jak je przyrzadzic by jesc je jak najczesciej i dzis jadlam wlasnie paste,ale troszke zmodyfiowalam przepis poniewaz nie jem serow/kefirow itd ogolnie nabialu to dodalam jajko na twardo i wyszlo przepysznie :)
Pozdrawiam. Karolina.
Dla mnie samo awokado jest mdłe i tłuste. W tej paście tego nie czuć :)
Super, cieszę się bardzo :) Jeśli wychodzi zbyt gęste możesz spróbować np. z mlekiem sojowym ^^
Post a Comment