12/01/2013

Pasta z avocado, najlepsza



Walki z avocado ciąg dalszy. Nie przepadam za owocem samym w sobie, jest dla mnie obrzydliwie tłusty i mdły. Choć potwornie zdrowy. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, skórę, procesy trawienia i starzenia się. Więcej przeczytacie TUTAJ.
Panaceum na niechęć do jedzenia awokado okazały się pasty (szerzej znane jako dipy). Idealne do smarowania pieczywa, dodatek do warzyw, kasz, a może i mięsa. Nie wiem, nie jadam ;)
Skorzystałam z rad, jakie dostałam a propos ostatniego dipu i dodałam mały ząbek czosnku. To był strzał w dziesiątkę! ;)




Składniki:
  • awokado, dojrzałe
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku (świeży lub mrożony)
  • łyżka szczypiorku
  • łyżeczka octu jabłkowego (lub innego)
  • 2-3 łyżki kefiru
  • sól
  • chilli / pieprz

Awokado, czosnek i zieleninę siekamy, przerzucamy do garnuszka dodajemy resztę składników i blendujemy. Gęstość musu można regulować ilością dodawanego kefiru.

I jemy! Idealny do bułki z tomatosem :D 



7 comments:

Unknown said...

Muszę wreszcie zrobić tę pastę. Zawsze odstrasza mnie cena awokado, ale w Biedro niby są tańsze to na Święta sobie taki prezent zrobię xp

Sikucha said...

Poluj na promki! Dla mnie to idealna alternatywa na smarowidło, bo masła nie znoszę. Na kanapce z pomidorem smakuje bosko! :)

martanovacka said...

Świetna! Uwielbiam awokado :)

Zdeterminowana Ana said...

Nigdy nie jadłam awokado, a co dopiero takie smarowidło. :D

Anonymous said...

Ja nie lubie awokado i szukam inspiracji jak je przyrzadzic by jesc je jak najczesciej i dzis jadlam wlasnie paste,ale troszke zmodyfiowalam przepis poniewaz nie jem serow/kefirow itd ogolnie nabialu to dodalam jajko na twardo i wyszlo przepysznie :)
Pozdrawiam. Karolina.

Sikucha said...

Dla mnie samo awokado jest mdłe i tłuste. W tej paście tego nie czuć :)

Sikucha said...

Super, cieszę się bardzo :) Jeśli wychodzi zbyt gęste możesz spróbować np. z mlekiem sojowym ^^