10/09/2013

Placuszki kukurydziano-otrębowe



Pyszne, małe, puchate cudeńka. Takie zdrowsze pancake'i. Idealne zarówno jako śniadanie w domu jak i przekąska, którą możemy zabrać 'na wynos'. Pierwszy raz robiłam je 'na oko', ale po pozytywnym przyjęciu przez kosztujących placuszki znajomych, postanowiłam zrobić je ponownie i tym razem spisać proporcje :) Do dzieła!




Składniki:
  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 czubate łyżki otrębów (u mnie żytnie)
  • szczypta soli (u mnie morska)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżki słonecznika
  • opcjonalnie łyżka siemienia lnianego
  • 2 jaja 
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam Zott lub biedronkowy)
  • łyżka miodu 

    Oliwa do smażenia.
Wykonanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę, otręby, sól, cynamon i sodę. Mieszamy trzepaczką, dodajemy słonecznik i opcjonalnie siemię.

 



W drugiej miseczce jaja roztrzepujemy z jogurtem do jednolitej konsystencji, dodajemy miód. Dodajemy sypką mieszankę i łączymy szybko. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą lub olejem i rozgrzewamy. Gdy patelnia się nagrzeje, zmniejszamy ogień i wykładamy masę, po łyżce na jeden placuszek. Smażymy na małym ogniu. Gdy placuszki się zetną u góry, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund (smażą się naprawdę szybko :)). Przed smażeniem każdej następnej partii, przecierałam patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą.

Rooosną! :)




Z podanej ilości składników wychodzi 12 małych placuszków:




W domu zjadłam je z jogurtem i samodzielnie zrobionym dżemo-musem śliwkowym (napiszę o nim niebawem).



Polecam! :)

2 comments:

Run-forlife said...

Pycha pycha, rób je częściej :*

Roszak Agata said...

sMAKA mi narobiłas :)))) mnaim :*