7/27/2016
Zapiekanka z cukinii z pęczakiem
Ahoy! Sezon na cukinię w pełni, grzechem byłoby z tego nie skorzystać! Danie jest efektownie, cudownie pachnie i nie sprawia wiele trudności w wykonaniu. Jeszcze nigdy do tej pory nie używałam kaszy pęczak w zapiekance, ale skoro kasza gryczana się sprawcza, dlaczego miałoby się nie udać?
Składniki (na 2 porcje):
1 średniej wielkości cukinia
50g kaszy pęczak
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka suszonych pomidorów z oliwy/oleju
kilka czarnych oliwek
łyżeczka octu jabłkowego
przyprawy: chilli, oregano, cebula, czosnek (opcjonalnie)
łyżka ziaren słonecznika
kilka grubszych plastrów sera zółtego 'rolada ustrzycka'
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić. Można to spokojnie zrobić dzień przed.
Cukinię dokładnie umyć, odciąć końcówki (niezbyt głęboko!) i wydrążyć łyżką gniazda nasienne.
Do kaszy dodać koncentrat pomidorowy, ocet, pokrojone oliwki i suszone pomidory (nie należy ich odciskać z oliwy! o przyprawy.
Wypełnić farszem cukinie, na wierzch wysypać ziarna słonecznika, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć cukinię, rozchylić folię, nałożyć na wierzch plastry sera i zapiekać otwarte cukinie przez kolejne 10-15 minut, aż ser ładnie się stopi.
Voila!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment