7/27/2016

Zapiekanka z cukinii z pęczakiem



Ahoy! Sezon na cukinię w pełni, grzechem byłoby z tego nie skorzystać! Danie jest efektownie, cudownie pachnie i nie sprawia wiele trudności w wykonaniu. Jeszcze nigdy do tej pory nie używałam kaszy pęczak w zapiekance, ale skoro kasza gryczana się sprawcza, dlaczego miałoby się nie udać? 


Składniki (na 2 porcje):


1 średniej wielkości cukinia
50g kaszy pęczak
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka suszonych pomidorów z oliwy/oleju
kilka czarnych oliwek
łyżeczka octu jabłkowego
przyprawy: chilli, oregano, cebula, czosnek (opcjonalnie)

łyżka ziaren słonecznika

kilka grubszych plastrów sera zółtego 'rolada ustrzycka'


Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić. Można to spokojnie zrobić dzień przed.

Cukinię dokładnie umyć, odciąć końcówki (niezbyt głęboko!) i wydrążyć łyżką gniazda nasienne.

Do kaszy dodać koncentrat pomidorowy, ocet, pokrojone oliwki i suszone pomidory (nie należy ich odciskać z oliwy! o przyprawy.

Wypełnić farszem cukinie, na wierzch wysypać ziarna słonecznika, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć cukinię, rozchylić folię, nałożyć na wierzch plastry sera i zapiekać otwarte cukinie przez kolejne 10-15 minut, aż ser ładnie się stopi.

Voila!






No comments: