6/08/2016

Mini zapiekanka po włosku




To jeden z tych sprytnych, łatwych i szybkich przepisów, który jest w stanie wykonać nawet największy kuchenny laik. Wygląda imponująco, pachnie bardzo kusząco, a smakuje iście po włosku. Zapiekanka jest idealna na każdą porę dnia, super sprawdza się jako przekąska w pracy zamiast tradycyjnej kanapki. Eksperyment zaliczam do udanych. 


Składniki (na 1 porcję):

pół pomidora lun jeden naprawdę mały
2 suszone pomidory z oleju
kilka oliwek

jedno duże jajo
łyżka mąki żytniej razowej z drobnego przemiału
chilli, słodka papryka, oregano

Pomidory pokroić w kostkę, oliwki w plasterki i wyłożyć na dno foremki (u mnie małe silikonowe serce o wymiarach ok 10x10cm; może myć kokilka wysmarowana tłuszczem).
W misce rozbić jajo i połączyć z przyprawani, na koniec dodać mąkę i dokładnie połączyć, by nie było grudek.

Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Smacznego!









No comments: