To mój pierwszy raz z quinoa (komosą ryżową) i kalarepą na ciepło.
Niesamowicie proste, szybkie, zdrowie i wartościowe dania. Do zjedzenia od razu, jak i do spakowania do lunchboxa. Quinoa - bogactwo białka, złożonych węglowodanów i minerałów, chrupiąca, wiosenna kalarepa - kopalnia witamin i minerałów, zawiera luteinę chroniącą oczy, a także wykazuje działanie antynowotworowe, dzięki obecności glukozynolanów.
Składniki (na dwie porcje):
pół szklanki quinoa
1 duża kalarepa lub dwie mniejsze
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
mała szczypta soli
przyprawy: chilli, słodka papryka, kozieradka, czarnuszka, ocet jabłkowy
Quinoa ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy odparuje woda dodać sól.
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę (ok 1x1cm) kalarepę razem z cebulą, następnie dodać pół szklanki wody oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusić na małym ogniu pod przykryciem, ok. 10 minut.
Po tym czasie odkryć, by odparował nadmiar wody. Dodać po szczypcie chilli, słodkiej papryki, kozieradki i czarnuszki oraz łyżeczkę octu jabłkowego. Wymieszać a następnie połączyć z ugotowaną quinoa. JEŚĆ :)
Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem domowego sosu pomidorowego. Przepis TUTAJ.
No comments:
Post a Comment